marți, 6 martie 2012

Sformato di broccoli

Sformato este asa numitul flan.Bine o sa spuneti, flanul este altceva nu ce ne arati tu aici.Dar am sa vin si sa ma justific explicand ce inseamna flan in diverse limbi.
Pentru portughezi si spanioli, flanul indica preparate precum crema caramel pe cand  englezii spun ca flanul este o tarta, iar pentru italienii este un preparat pe baza de legume pasate , besciamella si ou.

Defapt etimologia cuvantului flan vine din latina  si anume flado  ca mai apoi in franceza veche sa fie denumit flaon, ajungand in zilele nostre flan,  ce inseamna crema.

Acum poate mai putin important e de unde vine, dar am zis sa nu fiu urecheata ca dau niste denumiri aiurea.

Important este ca acest preparat poate fi consumat atat cald cat si rece.Daca doriti cand aveti musafiri puteti sa taiati bucatele si sa-l serviti ca si finge-food.

Si sa purcedem totusi si la prepararea lui.

Avem nevoie de:

400 gr broccoli
1 ou
1 ceasca besciamella
parmesan ras
pesmet
sare
piper, nuscoara

Pentru besciamella:

40 gr unt topit
40 gr faina
1 pahar cu lapte rece
nuscoara

Se amesteca toate ingredientele pana devine ca o pasta grosuta(gen compozitia de clatite).


Broccoli se curata, se spala si se pun la fiert in apa calda cu sare.Se lasa la fiert 10 minute  dupa care se scurge si se paseaza(dar nu foarte mult)


se amesteca cu 3/4 din besciamella, oul, 4 linguri de pesmet(eu am folosit un pesmet facut in casa mai iute), 3 linguri de parmesan si se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper dupa gust
Se unge o tava cu unt si se toarna compozitia, restul de besciamella, pesmetul si parmesanul.Se da la cuptorul preincalzit la 180 gr pentru 30 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu